Gaz sancıları, her bebeğin karşılaştığı ve şiddet yönünden değişkenlik gösteren sorunlar arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak her bebek, belli dönemlerinde bu tarz bir sorunla karşılaşabilmektedir. Bu anlamda ebeveynlerin paniğe kapılmaması ve sorunu gidermek için müdahale de bulunması gerekmektedir. Yeni doğanlar, farklı nedenlere bağlı olarak gaz sancısı çekebilmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerin sadece sıvı gıda ve süt tüketmeleri bu konuda en büyük etken olarak görülmektedir.
Gaz sancısına neden olan etkenler arasında;
- Bebeklerin ek gıdalara erken geçirilmesi
- Meme ve emzik kullanımının farklı maddeler üzerinden yapılması
- Nişastalı gıdaların bebeğin beslenmesinde sık tercih edilmesi
- Bebeğin günlük bakımının geç yapılması ve bezinin uzun aralıklarla değiştirilmesi
- Annenin gazlı gıdaları çok fazla tüketmesi
Gibi etkenler yer almaktadır. Özellikle annenin beslenmesi ve kendi bakımı da bu anlamda büyük önem taşımaktadır. Anne sütü ile beslenen bebekler, annenin sağlığından etkilenmekte ve annenin tükettiği besinlere bağlı olarak gaz sancısı çekebilmektedir. Bu sebeple, annelerin de bebeklerinin yanı sıra kendi sağlıklarına dikkat etmesi gerekmektedir.
Bebeklerdeki Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Yeni doğan bebeklerde en çok karşılaşılan sorun gaz sancısı olmaktadır. Hem beslenme açısından hem de gelişim açısından yeni biyolojisine ayak uydurmaya çalışan bebek, bu anlamda belli sorunları yaşayabilmektedir. Yaşadığı sorunlarını dillendiremeyen bebeğe, anne babalar yardımcı olmalıdır. Bununla birlikte ebeveynler, bebeklerindeki gaz sancısını gidermek için daha çok geleneksel yöntemleri tercih etmektedir. Bu yöntemler arasında; bebeğin sırtını ovalama, sırta ve göğse sıcak su torbası koyma gibi işlemler yer almaktadır. En klasik yöntem olarak bilinen bebeğin sırtını ovalama, yeni anne babalar için kurtarıcı bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.
Ebeveynler, gaz sancısı çektiğini anladıkları bebeklerinin sırtını dairesel hareketlerle ovalamalıdır. Buna bağlı olarak bebek, annenin ya da babanın omuzuna başı omuz hizasında olacak şekilde yatırılmalıdır. Bebeğin biyolojik anlamda en rahat bu pozisyon, gaz sancısını gidermek için de en ideal pozisyondur. Bu sayede bebek, sıkıntılarından kurtulacak ve içerisindeki gaz kütlesini dışarı verecektir. Aynı zamanda yeni doğan bebeklerin, sadece süt tüketimi de gaz sancısının olması konusunda ana etken olarak görülmektedir.
Bebeklerde Oluşan Gaz Sancısı Nasıl Engellenir?
Yeni doğan bebekler ve ilk aylarında olan bebekler, çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu durum hem bebeğin sağlığını etkilemekte hem de anne babanın paniğe kapılmasına sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak ebeveynler gerekli önlemleri alabilmek için elinden geleni yapmaktadır. Yeni doğan bebeklerde en sık rastlanan sorun, gaz sancısı olmaktadır. Bebeklerin sıvı gıda ve süt tüketimi de, gaz sancısının oluşmasını tetiklemektedir. Bu sebeple ebeveynler hem hekim kontrolü yaptırmakta hem de geleneksel yöntemlerden faydalanmaktadır. Bebeklerinde gaz sancısı oluşumunu engellemek isteyen anne babalarda farklı arayışların içerisine girmektedir.
Anne ve baba bebeğinde gaz sancısını engellemek istiyorsa, özellikle ilk aylarda sadece anne sütü kullanmalıdır. Anne sütü sayesinde bebeğin biyolojik yapısı güçlenecek ve vücudundaki gaza neden olan maddeler uzaklaştırılacaktır. Aynı zamanda bebeğin belli aralıklarla altının temizlenmesi de, gaz sancısını engellemektedir. Bunun yaparken hijyen kurallarına dikkat edilmesi, bebeğin cildinin tahriş edilmemesi gerekmektedir. Bunun dışında bebeğin aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlardan uzak tutulması gerekmektedir. Bebeklerin vücut ısısının uygun değerde tutulması ve bunun için, bebeğe giydirilen kıyafetlerinde uygun olması gerekir. Basit ve kolay yöntemlerle engellenebilen gaz sancısı, bebeğin sağlığının korunması açısından da büyük önem taşımaktadır.