Bel Fıtığı Nedir?

Bel bölgesinde bulunan omurgalar arasında diskler bulunmaktadır. Sağlıklı bir bele sahip olan kişiler omurga, bağ yapıları, eklemler, diskler ve omurilik keselerinin anatomik beraberliği sayesinde sağlıklı olmaktadır. Tıp dilinde lomber disk hernisi olarak bilinen hastalığı günlük hayatta kişiler ise Bel Fıtığı olarak adlandırmaktadır. Bu hastalık omurgalar arasındaki disklerde meydana gelmektedir. Kişiler bel bölgesinde ve böyle sorunları yatağa uzanarak veya çeşitli ilaçlar kullanarak gidermektedir. Ancak bel ve bacak bölgesinde meydana gelen ağrılar ise bel fıtığı olmaktadır. Bu sorunu gidermek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi ise ameliyat ile bel fıtığı tedavisi yapılmasıdır. Bu ameliyatlardan kişiler oldukça çekimser olmalarına rağmen gelişen teknoloji ile kolaylıkla yapılmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrasında eskisi gibi çok büyük riskler ve sorunlar olmamaktadır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genel anestezi altında hasta yüz üstü veya diz dirsek pozisyonunda uygulanmakta olan açık diskektomi ameliyatıdır. Vücutta açılan 2 veya 4 santimetrelik kesik yardımı ile yapılmaktadır. Açılan bu kesikten kas dokusu ayırılarak ekartör yerleştirilir. Daha sonra omurganın arkasındaki kemik dokusundaki bağ dokusuna ulaşılır. Buradaki sinir kökünde bulunan fıtık parçası çıkarılır. Daha sonra gerekli işlemler yapıldıktan sonra ameliyat sonlandırılır. Bel fıtığı ameliyatında kullanılan başka bir yöntem ise mikroskop kullanılarak yapılan ameliyattır. Bu operasyon yapılırken diğer operasyonlara göre daha küçük kesik ile işlem yapılmaktadır. Kullanılan bu yöntem sayesinde operasyon sonrasında hastaların iyileşme ve normal yaşantısına daha çabuk dönmesine neden olmaktadır. Tıp dilinde mikrodiskektomide olarak bilinmektedir. Ayrıca bu ameliyat Boyun Fıtığı ameliyatı yapılırken de tercih edilmektedir.

Bel fıtığını gidermek için başka bir ameliyat ise tam kapalı bel fıtığı ameliyatıdır. Bu ameliyat ile bel bölgesine arkadan, yan arka veya yan taraftan girilerek yapılmaktadır. Bu operasyon yapılırken genel anestezi kullanılmaktadır. 0.6 santimlik kesik açılarak içerisine girilir ve endoskop yardımı ile fıtık olan bölge temizlenir. Daha sonra işlemler bitirilerek operasyona son verilmektedir. Son olarak, fizik tedavi uygulaması gerekebilmektedir.

Bel Fıtığı Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler

Bel fıtığı olan kişiler yaşamların da oldukça zorluk çekmektedir. Bu zorluluklardan olumsuz olarak etkilenen kişiler bu sorunu gidermek için ameliyat olmaktadır. Ameliyat olan kişiler bu sorunu gidermiş olsa da geçirilen operasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Bel fıtığı operasyonu Boyun Fıtığı operasyonu gibi ortalama 2 saat ile 4 saat arasında sürmektedir. Operasyonda geçirilen bu süre hastanın fıtık durumuna ve yapılacak olan operasyona göre değişmektedir. Geçirilen operasyon sonrasında hastalar sabah ameliyat olmuşsa akşam saatlerinde uyandırılır. Operasyonun durumuna göre kişiler 1 veya 2 gün hastanede yatırılmaktadır. Daha sonra hastalar taburcu edilmektedir. Taburcu edildikten sonra hastalar araç ile seyahat edecekler ise araçta bulunan koltuk ayarlarının yaklaşık 110 derece olarak ayarlatılması istenmektedir. Bu derece seyahat eden hastalar evlerine kadar rahat yolculuk edecektir. Ayrıca bu derce seyahat sırasında ağrı olasılığını azaltacaktır.

Operasyondan sonraki 2 hafta hasta kişiler merdiven çıkacak ise yavaş yavaş ve birer birer çıkılması istenmektedir.  Hastalar oturarak yemek yiyebilirler ancak oturulan koltuğun veya sandalyenin sırt desteği olması gerekmektedir. Operasyonu yapmış olan doktor gerekli oturma hareketini hastalara kolaylık sağlaması açısından gösterecektir. Bu hareketlere uyularak rahat bir şekilde yemek yenilebilmektedir. Operasyon sonrasında ameliyat olan yerde ağrı, yanma ve batma gibi durumlar meydana gelmektedir. Bu sorunu ise yatağa uzanarak ağrıları en aza indirebilirsiniz. Operasyon sonrasında yatak seçimi oldukça önemlidir. Belinize uygun ortopedik yatak olmasına özen gösterilmelidir. Operasyon sonrasında kontrolleri aksatmamanız gerekmektedir. Gerekli kontrolleri yapacak olan doktorunuzun size ne zaman duş alacağınızı, nasıl duş alacağınızı ve duş alırken nelere dikkat edeceğiniz hakkında bilgilendirecektir. Operasyon sonrasında verilen ilaçlar bittikten sonra doktorunuz tekrar kullanmanızı istemediği sürece tekrar kullanılmamalıdır. Doktorunuz gerekli gördüğü halde iyileşme sürecinin hızlı olması için fizik tedavi de yapabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir