Burun Estetiği Nedir? Nasıl Yapılmaktadır?

Burun estetiği diğer bir adı ile Rinoplasti burnun anatomik yapısındaki bozuklukların cerrahi müdahale ile düzeltilmesi işlemidir. Kişilerin burun estetiği yaptırmak istemelerinde ki amaçların başlıca şöyledir;

*solunum sıkıntısı

*doğumsal kusurla

*kaza sonrası oluşan deformasyon

*kişinin kendi isteği doğrultusunda burun yapısında değişiklik yapmasıdır.

Yüze ilk bakıldığında en çok dikkat çeken bölgesi olan, burundaki şekil bozukluklarının düzeltilmesi hem estetik hem de psikolojik olarak önemlidir. Tıp alanında gelişen uygulamalar sayesinde Rinoplasti adı verilen burun estetiği kişilerin estetik ve sağlık acısından beklentilerini karşılamaktadır. Bu sayede kişiler sağlıklı bir şekilde nefes alıp verirken istediği gibi görünen buruna da sahip olurlar.

Rinoplasti Öncesi Nelere Dikkat edilmelidir?

Burun estetiği yaptırmak isteyen kişiler ilk önce operasyonu yapacak olan doktoru ve yapılacak olan kurumun güvenliğine dikkat etmelidir. Merdiven altı olarak tabir edilen Sağlık bakanlığı tarafından ruhsatı olmayan kurumlardan uzak durmalıyız. Ayrıca yetkisi olmayan kişileri tercih etmemeliyiz. plastik cerrah ya da kulak burun boğaz uzmanı olan doktorlar tarafından resmi ya da özel bir hastanede steril bir ortamda yapılmalıdır.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Burun estetiği hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde burun kemik, kıkırdak ve deri tabakasından biri değiştirilebilir. Bu değişim öncesi hasta ile yüzünde nelerin değişeceği ve yeni görüntüsünün nasıl olacağı hakkında genel bir bilgi verilmelidir. Kişinin bu konuda neler istediği de muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Cerrah rinoplasti adayına ameliyatın kendisine neler kazandıracağını açıkça anlatmalıdır. Onlar için kişisel planlama yapmalıdır.

Burun estetiği komple bir operasyondur. Beklenen sonuçları almak 6 ila 12 ay arası süreç gerekmektedir. Bu süre burundaki dokunun yapısını, sorunun büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Bütün büyük ameliyatlarda olduğu gibi burun ameliyatında da riskler vardır. Ameliyat sırasında enfeksiyon, kanama ve anesteziye karşı alerji gerçekleşebilir. Bu yüzden kişiye oluşabilecek riskler hakkında bilgi verilmelidir. Hastanın ameliyat öncesi öyküsünün alınması çok önemlidir. Hastanın geçmiş ameliyatları, kullandığı ilaçlar, alerjisi, kronik rahatsızlığının olup olmadığı gibi konularda tam ve eksiksiz bilgi toplanmalıdır. Ayrıca kan grubu da bilinmelidir.

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Kişiye yapılacak ameliyat öncesi kişinin resmi çekilmelidir. Bilgisayar ortamında yapılan işlemle ameliyat sonrası görüntüsünün nasıl olacağı gösterilmelidir. Kişi yeni görüntüsünü kabul ettiği takdir de kendi rızası alınmalıdır.18 yaş altı bireylerde anne ya da baba tarafından verilen olurla ameliyata hazırlanmalıdır. Hastaların bir diğer dikkat etmesi gereken husus kullandığı ilaçlardır. İbuprofen ve aspirin gibi non steroid antienflamatuvar ilaçların kanamayı artırıcı etkisi vardır. BU ve benzeri ilaçlar ameliyat öncesi ve sonrası2 hafta boyunca kullanılmamalıdır. Kişinin düzenli kullandığı başka ilaçları varsa onlarda doktor kontrolünde alınmalıdır. Ameliyat sürecini etkileyen bir diğer etkende sigara kullanımıdır. Sigara hem iyileşme sürecini yavaşlatır hem de içindeki nikotin kan damarlarında kasılmaya neden olur. Kasılmadan dolayı dokulara oksijen ulaşımında azalmaya sebep olmaktadır. Ameliyat öncesi ve sonrası döneminde sigara kullanılmaması önemle tavsiye edilir

Rinoplasti Ameliyatı

Burun estetik ameliyatının durumuna göre anestezi kullanılır. Bunlar;

*Sedosyonla lokal anestezi

* Genel anestezi

Seçeneklerinden birisi ile kişi ameliyata alınır. Yaygın olarak kullanılan 3 çeşidi vardır. Bunlar da şu şekildedir;

  • Açık rinoplasti
  • Kapalı rinoplasti
  • Likit rinoplasti

Açık Rinoplasti; genellikle burundaki şekil bozukluğunun büyük olduğu durumlarda kullanılır. Burun delikleri arasından bir kese açılır ve bu sayede cerrahın görüş acısı genişletilir.

Kapalı Rinoplasti; Bu teknik de kesi burun delikleri arasından açılır. Cerrahın görüş acısı dardır fakat iyileşme süreci daha hızlıdır

Likit Rinoplasti; Burun dolgusu olarak adlandırılan bu işlem burun köprüsüne uygulanan dermal dolgu uygulamasıdır.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsan vücudunu yapılan cerrahi operasyonların iyileşme süreçleri bulunmaktadır. Bu iyileşme süreci boyunca dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar genel olarak şu şekilde yer almaktadır.

  • İşlem gerçekleştirildikten sonra ki ilk iki gün çok önemli olmaktadır. Bu günlerde ağrılarınızı dindirmek için ilaçlarınızı düzenli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir.
  • Burnunuzdaki şişlik ve morlukların önlenebilmesi için 2 adet yastık ile uyumanızınız olumlu etkileri olabilmektedir.
  • İlk 2 gün boyunca aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Burnunuza tampon takılmış ise 2. Gününüzde tamponların alınması için doktorunuza gitmelisiniz.
  • Operasyon gerçekleştikten 1 hafta sonra atelin ve dikişlerin alınması gerekmektedir.
  • Bu süreçte gündelik yaşama dönülebilmektedir. Fakat şişlikler de devam edebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir