Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Dişlerimizi en çok değerli kılan unsur nedir? Kendini yenileyemiyor olması olabilir mi? Diş etleri, dil, dudak ve vücudumuzda birçok organ dahil olmak üzere kendini yenileme özelliği bulundurmaktadır. Fakat diş, aynı grupta yer almamaktadır. Süt dişleri olarak bilinen dişler döküldükten sonra yerini alan yeni dişler bizim ömürlük dişlerimiz olarak adlandırılmaktadır. 20 yaş dönemindeki bu dişler bazen daha erken veya geç çıkabilmektedir.

Sık olarak karşılaşılan gömülü 20’lik diş, çürük 20’lik diş olarak kendini gösteren bu dişler genellikle alınmaktadır. Peki, bu kadar hassas, nadir ve ömür boyu bir defaya mahsus sahip olabileceğimiz bu dişlere yeterli özen neden gösterilmemektedir. Diş bakımının nasıl yapıldığına ve yapılacağına dair gerçek ve gerçek dışı sayısız kaynak bulunmaktadır. Öncelikle bilinmesi gereken şey ise belirli rutinler dışında dişlerimizin bizden ütopik talepleri bulunmamaktadır.

Diş bakımı günlük ve düzenli olarak yapılmaktadır. Öncelikli olarak unutulmaması gereken, gündüzleri uyandıktan hemen sonra akşamları ise uyumadan önce fırçalanması unutulmamalıdır. Gün içerisinde fırçalanması nikotin, kafein ve yemek artıklarını gidermekte yardımcı olacaktır.

Ağız ve Diş Bakımı

Düzenli olarak diş hekimine düzenli gidilmesi öncelikli bakım kuralı olmaktadır. Düzenli diş taşı temizliği, muayene sağlanması ağız ve diş bakımı açısından oldukça önem yer etmektedir. Ağız ve diş bakımında en önemli husus dikkatli olmaktan geçmektedir. Sağlıksız beslenme, özensiz diş ağız ve diş bakımı, diş hekimine danışılmadan yapılacak bireysel her uygulama ağız ve diş alanında tehlike oluşturmaktadır. Başlıca tehlikeli durumlar aşağıda yer almaktadır.

Kafein, nikotin, asitli içecekler, alkol, şekerlemeler, kuru meyveler, buz, domates, patlamış mısır, beyaz ekmek, kraker, soda gibi sayısız yiyecek ve içecekler ağız ve diş bölgesine zarar vermektedir. Peki, günlük yaşam rutinimizin tam olarak olmazsa olmazı olan bu yiyecek ve içecekler nasıl olurda bu kadar zararlı olabilir değil mi? Oldukça basit bir cevabı bulunmaktadır. Birkaç örnek ile açıklamak gerekir ise domates asit içermektedir, patlamış mısır dişlerin kâbusu olarak adlandırılmaktadır sebebi ise ne kadar diş ipi ile temizlenirse temizlensin muhakkak orada saklanıp kendisine yuva yapmayı başarmaktadır, kuru meyveler oldukça yüksek şeker barındırır ve dişlere yapışarak zarar sağlamaktadır.

Sağlıklı beslenme ve doğru temizlik yöntemleri
uygulanırsa, diş hekimine danışmadan herhangi bir işlem bireysel olarak denenmez ise günlük rutinler ağız ve diş bakımı için yeterli olmaktadır. Bireysel denemelerde en tehlikeli olan durum dişlere kimyasal maddeler (çamaşır suyu), karbonat, limon ve benzeri asit değeri oldukça yüksek ürünler kullanılmasından k. Bu ürünler doğal veya kimyasal fark etmeksizin dişin doğal yapısını bozmakta olup diş eti ve diş minelerinde yoğun hasar meydana getirebilmektedir.

Ağız ve Diş Bakımı Ürünleri Nasıl Seçilir?

Ağız ve diş bakım ürünleri diş hekiminize danışarak alabileceğiniz ve kullanabileceğiniz ürünlerden oluşmaktadır. Ağız ve diş yapısını, anatomisini, hasta geçmişini ve diğer tüm detaylar konusunda kişinin ağız ve diş bakımında uzman olan kişi diş hekimidir. Herkese yararı olduğu söylenen ürün dişlerinize geri dönüşü olmayan zararlar verebilmektedir. Bu nedenle diş fırçası, diş macunu, diş ipi, dil fırçası, dudak fırçası, ağız gargarası, diş eti macunu gibi en temel ürünler dahil olmak üzere kişinin diş hekimine danışarak alması gereken ürünler içerisinde yer almaktadır.

Sebebi ise fırçaların sertliği, macunların ağız ve diş alanında etkisi gibi durumları kullanıcıdan daha iyi ve doğru bilmektedir.

Diş Bakım Rehberi

Çürük oluşumunu nasıl önleyebilirim? Sorusu diş bakım rehberliğinde sıkça sorulmaktadır.
Dişlerin ara yüzleri için diş ipi kullanılmalıdır.
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Diş hekiminin düzenli ziyaret edilmesi gerekmektedir.

.Bir diş fırçasının ömrü ne kadar?
3 ile 4 ay arasında değişen bir kullanım ömrüne sahiptir. Sert kıllı diş fırçaları önerilmemektedir.

.Diş etlerinin neden fırçalanması gerekmektedir?
Diş etleri düzenli fırçalanmadığı takdirde, damar dolaşım bozukluğu sonucu dolgunlaşma meydana gelmektedir. Diş etinin kanaması, fırçalamanın zararlı olduğu anlamına değil bu bozukluktan dolayı konjestiyon oluştuğunu göstermektedir.

Bunun yanı sıra doğru bilinen birçok yanlış bilgi doğrultusunda bireysel işlem yapmak yerine diş hekimi tarafından kontrol sağlanması önem ile tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir