Hamilelikte Görülen Hastalıklar

Hamilelik, 36 hafta süren oldukça keyifli anların deneyimleneceği harika bir yolculuktur. Bu yolculuk esnasında bebeğin gelişim dönemleri, annenin fizyolojik ve psikolojik değişimleri ile birlikte uzun ve dikkat edilmesi gereken bir dönemden geçilmektedir. Hamilelik sürecinde anne adayı için oluşabilecek hastalıklar söz konusu olmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak adına alınacak her önlem önem yer etmektedir. Hamilelik sürecini zorlaştırabilen ve keyifli anları deneyimlemeyi etkileyecek unsurlardan kaçınılması gerekmektedir.

Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenilmelidir?

Sağlıklı beslenme, ek takviyeler, anne ve bebeğe zarar verebilecek etken ve etmen durumlar hamilelik sürecinde oldukça hassas yer tutmaktadır. Sağlıklı beslenme hazır bir liste üzerinden değil, kadın doğum uzmanı rehberliğinde anne ve bebeğe özel hazırlanacak listeden oluşmaktadır. Annenin alerjen durumları, bebeğin verebileceği tepkiler göz önünde bulundurulmalıdır. Ek takviyeler ise annenin beslenme şekli, yapılan tahliller sonucunda saptanmış vitamin ve değer eksiklikleri, bebeğin gelişim döneminde ihtiyacı olan vitaminlere bağlı olarak alınmaktadır.

Anne ve bebeğe zarar verebilecek etken ve etmenlerin başında belirli temel ögeler yer almaktadır. Bunlara örnek olarak verilebilecek olanlar aşağıda yer almaktadır.
Yoğun güneş ışınları, uzun süre ayakta kalmak, alkol, kafein, uyuşturucu, nikotin, kimyasal içeriği yoğun olan bakım ve temizlik ürünleri olarak sıralanmaktadır. Bunun yanı sıra stres hamilelik sürecinde anne ve bebeği doğrudan olumsuz etkileyen unsurlardan birisidir. Bunlara dikkat edilmemesi durumunda ciddi hastalıklar seyretmektedir. Bunlardan başlıca olanları, reflü-kabızlık-hemoroid-sık idrara çıkma ve kaçırma-idrar yolu enfeksiyonu-hamile diyabeti-nefes darlığı-kramp ve ödem olmaktadır. Dikkat edildiği sürece hepsini önlemek mümkündür.

Hamilelikte Doğru Bilinen 10 Yanlış

Hamilelik süresi boyunca kadın doğum uzmanları esprili bir şekilde 3 şeyden uzak durulması gerektiğini belirtmektedir. Yumurta, peynir ve daha önce doğum tecrübesi yaşamış kadın bireylerden uzak durulması önerilmektedir. Nedeni ise daha önce doğum tecrübesi yaşamış kişilere istemsiz sorulan merak edilenler listesi oldukça uzun olmaktadır. Bunun ile birlikte bu tecrübeyi yaşamış bireylerinde sayısız öneri listesi bulunmaktadır. Unutulmaması gerekir ki, doğum her kadın için parmak izi kadar kişisel bir deneyimdir. Kişiye özeldir ve her kadın aynı şekilde deneyimlememektedir. Doğru bilinen 10 yanlış aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.

Hamilelik 9 ay sürer!

Her hamilelik tam 36 hafta sürmemektedir. Doktorların son adet gününden itibaren 40 hafta olarak baz aldıkları bu süreç erken veya geç sonuçlanabilmektedir.

Anne artık 2 kişidir, 2 kişilik yemek yemelidir!

Hamileyken porsiyonu yükseltmek aksine zararlı bir davranış olmaktadır. Doğru hamilelik kilosu 9 ile 16 kilo arasında bulunmaktadır.

Çocuk çok saçlı ise anne mide bulantısı yaşar.

Çocuk saçlı olacağı veya doğacağı için anne mide bulantısı yaşamaz. Hamileliğin ilerlemesi ile birlikte oluşan mide rahatsızlıkları mide bulantısı yaratmaktadır. Az ve sık yiyerek, doğru sıvı tüketimi yaparak bu engellenmektedir.

Hamileyken spor yapılmaz.

Hamilelikte hareketsizlik en büyük risktir. Çok ayakta kalmanın sağlıksız olması kadar hiç hareket etmemekte anne adayı ve bebek için risk oluşturmaktadır. Hamilelik programına uygun belirlenecek egzersizler rutin bir şekilde yapılmalıdır.

Hamilelikte cinsel ilişki zararlıdır.

Hamile olmak cinsel ilişkiye girmeyi engelleyecek bir durum değildir. Anne ve bebeğe bu durumun herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aksine annenin hormon anlamında mutluluk üretmesi bebeğe de faydalı olacaktır.

Hamileyken uçağa binilmez, bebek düşer.

Hamilelikte seyahat etmek veya uçağa binmek zararlı değildir. Kısa mesafeler ve 2 saati geçmeyecek seyahatler hamileler için uygun görülmektedir.

Erken doğan bebek ya ölür ya hasta olur.

Erken doğan bebeklerin yaşam ihtimali aksine daha fazladır. Yeni doğan üniteleri bu alanda oldukça donanımlı ve eksiksiz bir çalışma sürdürerek bebeğin normal doğan seviyesine gelmesine büyük katkı sağlamaktadır.

Hamileyken X-Ray cihazından geçilmez.

Radyasyon hamileler için risk oluşturmaktadır fakat bebekler için büyük bir risk oluşturmamaktadır.

Hamile aşerdiği gıdayı tüketmez ise bebek lekeli veya bir uzvu eksik olur.

Bu psikolojik bir durumdur. Doğru beslenme ana kural olmaktadır. İstenilen gıda tüketilmez ise bebeğe hiçbir anlamda olumsuz etki sağlamamaktadır.

Hamilelikte saç boyanmaz, makyaj yapılmaz.

Hamileler bakımlı ve güzel olmaya bu dönemde de devam edebilmektedir. Buna engel bir durum söz konusu değildir. Yoğun kimyasal ürünlerden kaçınıp bitkisel içerikli ürünler tercih edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir