Yazı İçeriği
Kafein Nedir?
Kafein, bitkiler tarafından yapılan kimyasal bir bileşiktir. Kafein metilksantinalkaloid olarak sınıflandırılır. Merkezi bir sinir sistemi uyarıcıdır. Saf haliyle hafifçe acı bir tada sahip olan kokusuz beyaz bir tozdur.
Kafein içerdiği bilinen 63 farklı bitki çeşidi bulunmaktadır.
Kafein, uyarıcı niteliği nedeniyle, birçok kişi kafeinin yaşamları üzerinde daha fazla zihinsel uyanıklık, daha hızlı düşünme akışı, daha iyi odaklanma ve daha iyi eşgüdüm dahil olmak üzere yararlı etkileri olduğunu düşünür. Sufiler tarafından, duaları ile yardımcı olmak için manevi bir yardım olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, eğer kafein tüketilecekse, öz disiplin ve denetleme de gereklidir. Bu ilaç orta miktarda kullanıldığında güvende olduğu düşünülmekle birlikte aşırı tüketim, sinirlilik, uykusuzluk ve nezaket gibi böylesine zararlı semptomlarla bağlantılıdır ve uzun süreli, tekrarlanan kullanımın uzun süreli etkileri mide ülserleri, bağımlılık ve geri çekilme riskini içerebilir belirtiler (baş ağrısı, sinirlilik, yorgunluk ve depresyon gibi).
Kafeinin Temel Farmakolojik Özellikleri
- Doğada, kafein, teofilin ve teobromin gibi uyarıcı olan diğer ksantinalkaloidleri ile birlikte çeşitli konsantrasyonlarda bulunur.
- Merkezi sinir sistemi’nde (MSS) psikotropik etkiyi uyaran
- Solunum sistemi uyarıcı
- Kalp atış hızı artırıcı
- Hafif diüretik etki
Kafein İçeren Besinler Nelerdir?
Dünya’nın birincil kafein kaynağı olan kahve çekirdeği olan kahve çekirdeği ( kahve bitkisinin tohumu). Kafein içeriği çok değişen Coffea cinsinin birçok türü vardır. Fasulye türü, kavurma yöntemi ve kullanılan hazırlama yöntemi de dahil olmak üzere bir fincan kahvenin kafein içeriğini etkileyen birçok faktör vardır, ancak genelde bir adet 8 oz. Kahve servisi yaklaşık 100 miligram (mg) kafeindir. Koyu kızartma kahvelerinin hafif kızartmalara oranla daha az kafeini vardır, kavurma işlemi fasulye kafein içeriğini azaltır. Arabica kahve çekirdekleri ortalama 24 mg / gram (g) kafein iken Robusta çeşidi ortalama 13 mg / g.
Çay, kafeinin bir diğer ortak kaynağı olan, yüzlerce çeşidi olan çay bitkisinin ( Camelliasinensis ) yapraklarının demlemekle üretildiğini göstermektedir. Çekilen yaprağın yaptığı oksidasyon miktarı, beyaz, yeşil, oolong veya siyah olarak sınıflandırılıp belirlenmediğini belirler; beyazın yaprağın en az oksidasyona sahip olduğu ve siyah çayın en çok olduğu yerde. Daha fazla oksidasyon daha yüksek seviyelerde kafein üretir. Siyah çayda kafeinin 25 mg / g çay yaprağı olduğu, yeşil çayda ise kafein seviyesinin 15 mg / g yaprak olduğu tespit edildi
Guarana içecekleri, kavrulmuş, macun haline getirilmiş ve su içinde eritilmiş bitki Paulliniacupana’nın tohumlarından yapılır. Bu macun, ilaç yapmak veya gıdaları tatlandırmak için de kullanılır. Guarana tohumları kahve çekirdeğinden çok miktarda kafein içeriyor ve tohum gramı başına 80 mg kadar yüksek seviyelerde bildiriliyor.