Migren ağrıları çocukluk, ergenlik ya da erişkinlik dönemlerinde ortaya çıkabilir. Migren hastalığı hangi dönemde ortaya çıkarsa çıksın dört evreden oluşur. Bunlar prodrom evresi, aura evresi, atak evresi ve postdrom evresidir. Migren hastalığı bu dört evreden oluşsa da bazı hastalar bu evrelerden bir veya ikisini yaşamayabilirler.
Prodrom Evresi
Migren atağı gelmeden 1-2 gün önce hastanın vücudunda birtakım belirtiler oluştuğu ilk evre prodrom evresidir. Bu belirtiler;
* Kabızlık
* Depresyon
* İştah artışı
* Hiperaktivite
* Sinirlilik
* Ense sertliği
* Kontrol edilemeyen esneme isteği
Aura Evresi
Aura evresi, atak evresi sırasında ya da öncesinde oluşabilir. Aura evresinde genellikle görme bozuklukları meydana gelir. Ayrıca bazen dokunma (duyusal), hareket (motor) ve konuşma bozuklukları görülebilir. Çoğu insan aura evresini yaşamadan direk atak evresini yaşar. Bu semptomların her birisi sırayla ortaya çıkarak birkaç dakika içerisinde birikir ve 20-60 dakika kadar sürer.
Aura evresi belirtileri:
* Parlak noktalar ve ışık çakmaları şeklinde görüntüler
* Görme bozuklukları
* Kol ve bacaklarda iğne batması hissi
* Konuşma ve dil sorunları (afazi)
Atak Evresi
Tedavi edilmediği taktirde bir migren atağı yaklaşık 72 saat kadar sürebilir. Ancak ağrının oluşma sıklığı kişiden kişiye değişmektedir. Bazı hastalarda ayda birkaç kez meydana gelirken bazı hastalarda daha aralıklı oluşabilir.
Atak evresi belirtileri:
* Başın bir tarafında ya da her iki tarafında ağrı
* Ağrılı zonklama hissi
* Işığa, sese ve bazen kokuya karşı duyarlılık
* Bulantı ve kusma
* Bulanık görme
* Halsizlik ve bazen takiben bayılma
Postdrom Evresi
Postdrom olarak adlandırılan evre atak evresi sonrasında oluşan son evredir. Bazı hastalar bu evrede kendilerini yorgun, süzülmüş ve solgun hissederken bazı hastaların kendilerini coşkulu hissettikleri de gözlemlenmiştir.
Doktor Muayenesi
Migrenin teşhisi ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Eğer belirli aralıklarla bahsettiğimiz semptomları yaşıyorsanız, bu atakların düzenli olarak kaydını tutun. Atakların ne kadar sıklıkla yaşandığını, oluşan semptomları ve nelerin iyi gelip nelerin rahatsız ettiğini mutlaka kaydedin.
Bu kayıtları doktorunuza giderken mutlaka yanınızda bulundurun. Eğer zaten uzun zamandır yaşadığınız baş ağrısı öykünüz varsa ve ağrınızın yapısında olan herhangi bir değişikliği mutlaka doktorunuzla paylaşın.
Diğer ciddi sağlık problemlerini işaret eden aşağıdaki bulgulardan herhangi birisini yaşadığınızda hemen doktorunuza ya da en yakın acil servis birimine muayene olun. Bunlar;
* Gök gürültüsü gibi ani ve şiddetli baş ağrısı
* Ateş, boyun tutulması, zihin bulanıklığı, nöbet, çift görme, halsizlik, uyuşuk veya sıkıntılı konuşma
* Geçirilen herhangi bir kafa travması sonrasında daha da kötüye giden ağrı atakları
* Öksürme, efor harcama, gerinme ve ani hareketler sonrasında kötüleşen kronik baş ağrısı
* 50 yaşından sonra oluşan baş ağrıları