BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu verilerine göre Türkiye’de yıllık kişi başına çöpe atılan gıda miktarı 93 kilogram, toplamda ise 7.7 milyon tondur. Bu çarpıcı rakamlar mutfaktaki atık miktarını azaltmamız gerektiğini gözler önüne seriyor. Mutfakta israfı önlemenin yolu öncelikle alışverişi doğru yapabilmekle başlar. Alışverişe aç gitmemek gerektiğini pek çok yerde okumuşsunuzdur. Ek bir bilgi olarak erken saatte yapılan alışverişler daha açık bir zihinle ve genellikle daha tok olarak yapıldığından normalden fazla ve gereksiz satın almanın önüne geçmektedir.
Yemekleri fazla fazla yapmak geleneklerimizin ve genlerimizin katkısı olabilir ama böyle sürüp gitmek zorunda değil. Yiyebileceğimiz miktarlarda ve tüketileceğinden emin olduğumuz ölçülerde yemek pişirmek hem bütçemizi hem fiziksel sağlığımızı korumak için önemlidir. Bazı yemeklerde aile üyelerinin ne kadar yiyeceğini kestirmek önceden zor olabilir ve bir miktar çetrefilli hale gelebilir. Bunun için de ufak bir tüyo olarak yemeğinizi küçük tencerelerde pişirirseniz tek seferde yenilip bitirilecek kadar hazırlamış olursunuz. Bir öğünde artan yemekler, bir sonraki öğünde tüketilmek istenmiyorsa günümüz teknolojisinin akıllı buzdolaplarının buzluk haznesine konulup bir kaç gün sonra tüketilebilir.
İşte size artan yemeklerinizi nasıl değerlendirebileceğinize yönelik tavsiyeler;
Artan pilavlardan, yayla çorbası; kalan makarnalar, fırın makarna; mantının, ev yemeklerinin kalmış suyu, çorba; ekmek ve simit kaldıysa çorbalara ve salatalara eklenebilecek kruton ekmeği, galeta unu, ev pizzası, yumurtalı ekmek olarak kullanılabilir. Fazla alınan sebzelerin, sebzelikte fazla durduğunda bozulmasını önlemek için bu sebzeler doğranıp yemeğe eklemeye hazır halde buzluğa konabilir. Sarımsak, tuz ve limon blenderdan geçirilerek buzdolabında kavanozda saklanarak salatalara eklemeye hazır halde bekletilebilir. Bayat ekmekler tost yapılabilir, blenderdan geçirilerek köfte harcına konulabilir veya kızarmış ekmek olarak değerlendirilebilir. Yeşillikleri karbonatlı/sirkeli suda iyice yıkadıktan sonra güzelce kurulayarak ve sonrasında havlu peçeteye sararak buzdolabına kaldırırsanız normalden daha uzun süre tazeliğini korur. Maydonoz, dereotu gibi otları hafif sarardığında hemen atmayıp kaynatırsanız ödem atıcı içecek olarak tüketebilirsiniz. Fazla alınan meyvelerden meyve suyu, meyve sirkesi, yapılabilir. Komposto, reçel, marmelat, meyve püresi veya tatlılarınız için meyveli sos yapılarak tüketilebilir. Fazlası buzluğa konularak tüketileceği zaman çıkarılarak smoothielerinize eklenebilir. Dondurma, milkshake veya fit tatlılarınıza eklenebilir.
Az çeşitli mütevazi sofralar kurmak da israfın önüne geçecektir. Yemekleri az yapıp eğer çoksa yakınlarınız ve sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz.