Serviks adı verilen bir diğer adıyla da rahim ağzı olarak bilinen bölgede geneli küçük boyutta olan halk arasında da et parçası olarak bilinen iyi huylu oluşumlara servikal polip denilmektedir.
Cinsel ilişkiden sonra kanama, adetler arası geçiş dönemlerinde kanama veya menopozdan sonra kanama gibi şikayetlere sebebiyet verebilmektedir.
Poliplerin Oluşum Aşamaları
Poliplerin vücutta neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Kesin olarak bilinen nokta Seksüel yolla geçen hastalıklarla ilgili olmadığıdır. Bazı durumlarda da kanserle ilgili olabilmektedir.
Belirtileri
Bu polipler oluşurken vücutta genellikle hiçbir belirti göstermezler ve çoğunlukla sağlık kontrolü esnasında vücutta oluştuğu ortaya çıkar. Çoğunlukla bir tek polip halinde oluşur nadiren de olsa birden fazla polip halinde de oluştuğu durumlar vardır.
Servikal Polip Sebepleri
Bu polipler vücutta ilk sırada sıklıkla 40 lı yaşlarda ortaya çıkar. İkinci sırada ise doğum yapmış bayanlarda görülür ve rahim ağzı enfeksiyon l enfeksiyon öyküsü, doğum kontrol hapı kullanımı görülme sıklığını arttırır.
Servikal Polip Tedavisi
Servikal polipler rahim ağzında bulunur ve genelde bu polipler iyi huyludur. Ancak nadir de olsa kötü huylu olanları da vardır. İyi veya kötü huylu olup olmadığı smear testi yapılarak belirlenir ve kişiden parça alınarak biyopsi yapılır. Polipler ilaç tedavileriyle asla yok edilemez. Sadece cerrahi müdahale ile vücuttan alınarak yok edilir. Genelde bu tür polipler vücutta sadece bir tane olur fakat nadirde olsa birden çok sayıda olduğu durumlarda bulunmaktadır. Bu polipler lokal anestezi yapılarak küçük bir cerrahi operasyon ile vücuttan alınır. Poli sayısı çok sayıda ise genel anestezi uygulanır. Daha sonra alınan polip patolojiye gönderilerek incelenir. Çoğunlukla vücuttan alındıktan sonra bir tedavi yoluna başvurulmaz. Rahim ağzında oluşan bu polipler her zaman alttan alınır ve karın bölgesinden ameliyat gerektirmez. Cerrahi operasyon süresi ortalama 10 dakika civarıdır.
Rahim Ağzında Polip Kansere Dönüşür Mü?
Başta da dediğimiz gibi rahim ağzında yani bir diğer adıyla serviks bölgesinde çıkan bu polipler iyi huyludur ve sonunda kansere neden olmazlar. Çokça nadir durumlarda bu tür polipler lezyona dönüşür ve kansere sebep olabilir.
Gebelikte Rahim Ağzında Polip (Et Parçası) Olması:
Servikal polipler rahim ağzında hamilelik sırasında oluştuysa alınan polip iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu öğrenmek için mutlaka patolojiye gönderilmelidir. Patoloji sonucunda polip iyi huylu ise gebelik sorunsuz bir şekilde devam eder. Doğuma az bir süre kaldıysa da biyopsi doğumdan sonra da yapılabilir.
Polip Tedavisinden Sonra Nelere dikkat edilmelidir?
Polip tedavisinden sonra mutlaka her yıl düzenli bir şekilde jinekolojik muayene yaptırılmalıdır. Çünkü polipler tekrar edebilir yapıdadır. Böyle bir durumda da operasyonla tekrar alınır. Son olarak ilişki sonrasında görülen kanamalar olursa da nedeni araştırılmalıdır.