Anne, yaşam kaynağıdır. Efsaneler ile bilimin farklı bakış açıları ile yüzyıllardır sebebini ve çıkış yolunu araştırdıkları insanlık ile var olan yaşamın kurucusudur. Annelik öyle kutsaldır ki aynı zamanda yaşamın yok olmasını sağlayacak temel ögeyi de içinde barındırmaktadır. İnsanlığın dünyaya gelişini sağlayan köprüdür. Yaşamda bu kadar önemli rolü olan annelerin çocuk gelişiminde bulunan rolü de oldukça önem taşımaktadır. Bir canlı olan insanı dünyaya getirip onu yaşama kazandırmanın sorumluluğunu taşımaktır. Üstelik bu sorumluluk, yalnızca kendi çocuğu için geçerli değildir. Annelik, tüm insanlıktan sorumlu olan ağır bir rolü severek üstlenmek demektir. Sebebi ise bir insanı dünyaya getirirken onun karşılaşacağı her canlıya davranışı örnek temsil etmektedir.
Çocuk gelişiminde annenin rolü hamilelik süreci ile başlamaktadır. Sebebi ise bebeğin iletişim kurma becerisi anne karnında ses titreşimi yolu ile başlamaktadır. Daha mühim olanı ise bir an bile ayrı kalmadan 36 hafta bebeği vücudunda misafir etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu misafirlik sürecinde yani hamilelikte bebeğin yaşam ile en önemli adımları atılmaktadır. Hamilelik süreci her anlamda oldukça hassasiyet beklemektedir. Tüketilen gıdalar, sağlık ve beslenmeye ilişkin gösterilen özen psikolojik olarak aynı titizlik ile sağlanmalıdır. İletişim kurulan insanlar, şahit olunan olaylar, duygu durumları gibi sayısız durum bebeğin geleceğini psikolojik olarak şekillendirmekte büyük yer tutmaktadır.
Okul Öncesi Çocuk Gelişimi
Anne karnında başlayan bu önemli bağ, bebek dünyaya geldikten sonra devam etmektedir. Anne karnında 4 aydan sonra başlayan ve çocuğun 6 yaşına kadar devam eden en hassas dönemi hasar almadan atlatması gerekmektedir. ‘’O bir bebek / Çocuk’’ kelimesi annelerin oldukça sık kullandığı hatalı bir saklanma cümlesidir. Bebekler/Çocuklar duyar, anlar, öğrenir, algılar ve mükemmel bir biçimde kayıt alma becerileri bulunmaktadır. Okul öncesi gelişim sürecinde bilhassa anneden ne görür, duyar, öğrenir, algılar ve kaydederse bu şekil vermeye en müsait olduğu zamanda kalıcı bir şekilde karakterinde yer edinmesini sağlamaktadır.
Bu sebeple çocuk ile iletişim esnasında annelerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Evet, o bir Bebek/Çocuk fakat bir birey olduğu unutulmamalıdır. Gelecekte nasıl bir birey olması isteniyorsa aynı şekilde yaşanmalıdır. Yaşamında hiç kitap okumayan bir annenin çocuğuna sürekli kitap okuması gerektiği ve bunun oldukça yararlı olduğunu söylemesi sizce ne kadar inandırıcı olacaktır. Kitap örneği baz alınıp yaşam içinde aynısı uygulanmalıdır. Sağlıklı bir çocuk için sağlıklı bir anne rolü olmak oldukça önemlidir.
Yaşamında çocuğu ile geçirdiği süre içerisinde sağlıklı iletişim kurarak, pozitif enerji ile olaylara yaklaşarak, insani değerlere önem vererek, saygıyı sevgiyi ve hoşgörüyü önce kendisinden başlatarak ve bunun gibi diğer değer çizgilerini sağlık ile koruyan anneler çocuk gelişiminde oldukça sağlıklı bir yer edinmektedir.
Çocuk Terbiyesinde Annenin Rolü
Çocuk terbiyesi denildiği zaman akla ilk gelen aslında doğru olmayandır. Sebebi ise annelik güdüsü ile koruyucu temennilerin oluşundan kaynaklanmaktadır. Şımarık, argo konuşan, gördüğü her şeye sahip olmak isteyen ve başaramadığında ağlayan veya kriz geçiren çocuklar terbiyesiz değildir. İletişim bağı sağlıklı kurulmamış, kayıt aldığı ortamlarda argo konuşmalar yapılmış, sadece biraz daha sessizlik gibi sağlıksız nedenler ile istediği her şey alınmış olan dikkatsiz ve sağlıksız olan ebeveynliğin sonucu olan çocuktur.
Terbiyesiz çocuk kendi kendine oluşmaz, buna zemin hazırlayan temel unsurlar bulunmaktadır. Bu neden ile istediği her ürünü almayan ve bunun sebebini iki birey gibi iletişim kurarak anlatan, argo bir konuşmaya şahit olduğu takdirde rol model olarak bu durumun sağlıksız olduğunu ve burada yapamayacağını konuşma yapan kişiye sağlıklı bir dil kullanarak belirten, başarısızlık yaşadığı için üzüntü duyan çocuğa bunu tıpkı başarı gibi bir deneyim olduğunu ve en az başarı kadar yaşanması ve deneyimlenmesi gerektiğini belirten anneler çocuk terbiyesi ve kişilik gelişiminde oldukça önemli yer tutmaktadır.
İlerleyen yaş dönemlerinde ise rol model olarak annesinin davranışlarını örnek alan çocuk, gelişim, terbiye, karakter, psikoloji gibi temel unsurlarını oldukça iyi oluşturduğu için yaşamı boyunca oldukça mutlu ve sağlıklı birey olarak yaşama kazandırılmış olmaktadır. Tüm bunlar ile birlikte anneler kusursuz olmak zorunda değildir. Onlarda sadece bir insandır.