Bir bebeğin dünyaya gelecek olması en çok bebeği dünyaya getirecek bireyi mutlu etmektedir. Bir o kadar en çok o bireyi kaygılandırmaktadır. Bunun birçok sebebi bulunmaktadır. Annelik hormonları tüm evrelere uygun olmaktadır. Burada psikoloji olarak hazırlığın oldukça önem yer ettiği bilinmektedir. Annelik için hazırlık gerekmesi birçok insanı şaşırtmaktadır. Geleneksel düşünce yapısında annelik için bir hazırlık yapılması gerekmediği ön görülmektedir. Bu düşünce doğruyu yansıtmamaktadır. Her kadının doğum öncesinde ve sonrasında psikolojisi ve konforu oldukça önem yer etmektedir. Bunun nedeni ise hem kendisi hem bebek için hayati değeri olmasından kaynaklanmaktadır.
Kadın, hormonların değişime uğradığı bu süreçte duygu değişiklikleri yaşamaktadır. Bunun yanı sıra yaşadığı fizyolojik değişiklikler psikolojisi ile senkronize olarak değişkenlik göstermektedir. Hem kendisi için hem bebek için uygulaması ve dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bu detaylara dikkat edildiği takdirde hem kadın hem bebek bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmektedir.
Yazı İçeriği
Doğum Öncesi Psikoloji
O güzel haber alındıktan sonra psikolojide değişim başlıyor demektir. Hamilelik haberi ile yaşanan büyük mutluluk daha sonrasında yerini diğer duygulara bırakmaktadır. Bunlar sırası ile merak, kaygı, heyecan ve sabırsızlık olmaktadır. Merak, kime benzeyecek ve cinsiyeti ne olacak gibi sorulara ev sahipliği yapar. Kaygı, sağlıklı olacak mı ve hamilelikte bir sorun yaşanır mı sorusuna hizmet eder. Heyecan, doğduğunda onunla birlikte neler yapacağız ve onun için neler hazırlasam ile son noktaya yer açmaktadır. Sabırsızlık ise artık doğum yapsam da ona sarılsam ve kaç gün sonra doğumum başlar soruları ile anne adayı doğum anına hazırlanmaktadır.
Bu durum içerisine endişe, stres, panik, depresyon etmenlerinin girmemesi gerekmektedir. Daha önce doğum yapmış bireyler ile doğum üzerine tecrübe soruları sorulmaması gerekmektedir. Doğum videoları gibi içeriklerin seyredilmemesinde fayda bulunmaktadır. Blog yazıları seçilirken pozitif olanlar seçilmesinde fayda olmaktadır. Negatif durumların yaşandığı ortamda bulunmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Doğuma girmeden önce olabildiğince meditasyon yapılmasında fayda bulunmaktadır.
Doğum Sonrası Psikoloji
Tek başına girilen odadan iki güzel insan çıkmaktadır. Anne ve bebek için yeni bir serüvenin başlangıcı o gün olmaktadır. Bu dönemde en çok dikkat edilmesi gereken konu lohusa depresyonu oluyor. Doğum sonrası lohusa depresyonu, ölüm isteği, mutsuzluk, benliği sorgulama, doğumu ve bebeği reddetme aşamalarına kadar gidebilmektedir. Risk taşıyan bu durumda profesyonel yardım alınmasında fayda olmaktadır. Bunun yanı sıra hormon değişimleri nedeni ile hassas olunan bu dönemde, kadın kendini nasıl mutlu, huzurlu ve konforlu hissediyorsa o ortamın sağlanmasında fayda görülmektedir.
Anne ve bebek için yeni başlayan bu dönemde dikkat edilmesi gereken belli unsurlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi annenin emzirme saatlerinde babanın refakatçilik etmesinde ve yanlarında olmasında fayda bulunmaktadır. Sebebi ise uyuyakalma durumunda bebeğin boğulma riskinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra bedensel ve psikolojik olarak yorgunluk yaşayan anne için yardımcı olacak birisinin ilk dönemlerde kendisinin de talebi doğrultusunda bulunmasında fayda olmaktadır.
Doğum öncesi ve sonrasında psikolojik destek almakta yarar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hamilelik sürecinin bir tek anneye mahsus olduğu unutulmalıdır.
Baba Adayları Doğuma Nasıl Hazırlanmalı?
Baba adayları için söz konusu olan bir doğuma hazırlık süreci olmaktadır. En az kadınlar kadar özen gösterilmesinde fayda bulunuyor. Nedeni ise geleneksel mitlerde doğumun ve hamileliğin kadına mahsus olduğu söylenir. Doğrusu ise hamilelik kadın ve erkeğin birlikte yaşadığı dönemin adı olmaktadır. Bebeğin oluşmasında rol oynayan babanın da doğum sürecine anne ile birlikte hazırlanması gerekir. Bunun için destek alınabilecek sayısız alan bulunmaktadır. Bir profesyonel destek söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra bunun üzerine kitaplar okunmasında ve anne ile sohbet edilmesi olumlu sonuçlar doğurması ile bilinmektedir.
Bu dönemde baba için destek, gelişim ve eğitimler önem yer ediyor. Doğum sonrası yaşanabilen psikolojik rahatsızlıklar kadında görüldüğü kadar erkekte de görülebilmektedir. Bu durumlarda erkeklerin bu süreçte eşiyle birlikte hazırlanmaları faydalı oluyor. Bu sürece birlikte hazırlanan çiftlerde daha az problem oluştuğu bilinmektedir. Erkek için oluşabilecek panik, depresyon ve reddetme durumları için süreç içerisinde hazırlık desteği alınması önem yer etmektedir.