Memede Kitle Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Memede görülen kitleler kadınlar için korkutucu olabiliyor; ama bu kitlelerin çoğunun iyi huylu olduğunu belirtelim. Memede kitle oluşum nedenlerinin başında fibroadenomlar ve lipomlar gelmektedir. Meme dokusunun kadınlarda hayat boyunca değişebiliyor olması da bu nedenlerden biri olarak gösterilebilir. Burada önemli olan bu kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olup olmadığını anlamaktır. Bunun içinde en kısa sürede bir uzmana görünmek şarttır. Memede oluşan kitleler sonrasında akla direk kanser olma ihtimali gelir. Bu aşamada her 10 kadından 9’unda bu kitlelerin olduğu bilinmelidir. Milyonlarca kadının mustarip olduğu meme kitlelerinin büyük bir bölümü menopoz döneminin başlaması ile kaybolacaktır.

İyi Huylu Meme Hastalıkları

Fibroadenomlar, yağ nekrozu, meme kistleri, intraduktal papillom, meme enfeksiyonları, duktektazi, filloid tümör iyi huylu meme hastalıkları grubunun içinde yer alan hastalıklardır. Bunlar birçok kadında sıkça görülür ve birçok uzman tarafından sağlık açısından hastalık olarak bile kabul edilmezler.

Meme Kanseri Nedir?

Meme dokusunun içinde süt kanallarının içinde kanser hücreleri oluşuyor ise, bu meme kanseri olarak adlandırılmaktadır. Invaziv duktal karsinom, süt kanallarında kanser hücrelerinin olduğunu göstermektedir ve meme kanseri olan her 10 kadından 8’inde bu durum görülmektedir. invaziv lobüler karsinom ise meme kanseri olan her 10 kadından 2’sinde vardır. Bu türde kanser süt bezlerindedir. Oluşan kanser hücreleri çoğaldıkları takdir de diğer organlara sıçrama durumu söz konusudur. Diğer organlara yayılma ise, lenf ve kan ile gerçekleşir. Her kanser için erken teşhis önem arz eder ve bu önem meme kanserinde de geçerlidir. Kanserli hücrelerin diğer organlara yayılmadan teşhisin yapılması, bu hastalık ile savaşma da büyük bir avantaj kazandırır hastaya. Meme kanseri kadınlara özel bir hastalık olarak görülmektedir; ama nadir de olsa erkeklerde de ortaya çıkmaktadır.  Meme kanseri olanlar arasında yüzde birlik dilimi erkekler oluşturur.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Meme kanserinde erken teşhisin öneminden bahsettik. Bu yüzden de erken teşhis için belirtilerin iyi analiz edilmesi gereklidir. Meme kanserinin belirtileri arasında meme de oluşan kitleyi ilk aşamada söyleyelim. Zira en belirgin belirti memede oluşan kitledir. Bu kitle ele gelecek kıvamda olur ve sadece memede olmaz. Koltuk altında da bu kitle görülebilmektedir. Kitlenin büyümesi ile birlikte meme ucu görünmeyebilir ve bu da meme kanseri belirtileri arasındadır. Memede oluşan kızarıklık da belirtilerin içindedir. Bir diğer belirti ise, memede oluşan şişme. Bu şişmenin nedeni genellikle memede oluşan ödemden kaynaklıdır. Tümör eğer büyümüşse bu ödemin oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Meme kanseri belirtilerini maddeler halince inceleyecek olursak;

  • Memenin boyutunda fark edilecek düzeyde değişiklikler
  • Meme başından akıntı gelmesi(Akıntı kanlı da gelebilir kansız da).
  • Şişkinlik( Bu şişkinlik ağrımayabilir; ama büyüyebilir. Kişi eli ile bu şişkinliği yerinden oynatabilir)
  • Koltuk altında oluşan şişkinlik
  • Memede oluşan kızarıklıklar
  • Memede oluşan morluklar
  • Meme de oluşan içeriye doğru çöküntü
  • Meme başında oluşan değişiklikler( Bu değişiklikler meme çevresinde de olabilmektedir. Değişiklik renk olarak olabileceği gibi, şeklinde de olabilmektedir)
  • Meme başında düzleşme, yara, genişleme, çatlak ve kabuklanma

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanserinin tedavisinde daha önce de söylediğimiz gibi erken teşhis çok önemli bir konudur. Meme kanseri için yeni tedavi seçenekleri geliştirilmiştir. Meme kanserinin tedavisinde ilk olarak memenin alınmaması için tedavi uygulamaları yapılır. Memenin korunması için yapılan bu tedavi uygulamaları sonrasında kanserin yayılmaması için önlemler alınabilmektedir. Bundan sonrasında ise sıra tümöre müdahaleye gelir. Memenin cerrahi işlem sonrasında alınması sonucunda, plastik cerrahi teknikler sayesinde hasta için yeni bir meme oluşturulabilmektedir.

Meme kanseri tedavisinde kanserin hangi aşamada olduğu önemli bir konu olmaktadır. Eğer hasta Evre 0’da ise kemoterapi görmez. Ameliyat ile tümör alınmaya çalışılır. Evre 1 ve Evre 2 de ise durum biraz daha farklıdır. Kitle henüz çok büyümediği için ameliyat yapılır ve kemoterapi doktorun inisiyatifindedir. Hastanın durumuna göre kemoterapi görüp görmeyeceği kararlaştırılır. 3. Evrede durum tersine döner. Yani önce kemoterapi süreci işler. Sonrasında ise hasta ameliyata alınır. Son evre olan 4. Evre de kanserin vücutta ne kadar ilerlediği tespit edilir. Eğer çok fazla ilerleme kaydettiyse kanserli hücreler, kemoterapi işlemi uygulanır. Radyoterapi de bazı zamanlar hastaya uygulanır. Son olarak meme kanseri tedavisinde erken teşhis ile birlikte başarı oranı da çok yüksek düzeyde olabiliyor. O yüzden meme kanseri belirtilerinden bir tanesini bile kendine gören kişiler, bir uzmana görünmeyi ihmal etmemelidir. Meme kanserini birçok hastanın yendiği unutulmamalı ve hastalığa karşı direnç gösterilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir