Kadınların hamilelik dönemlerindeyken içtikleri sigaraların hem hamilelik hem de anne karnındaki bebek için son derece olumsuz etkileri bulunmaktadır. Özellikle sigara içerisinde bulunan zift, karbon monoksit, nikotin ve daha birçok zehirli madde öncelikle üst solunum yollarına, ardından bronşlara ve son olarak da doğrudan kana karışmaktadır. Hal böyle olunca solunum sistemimiz, kalbimiz ve damarlarımız doğrudan sigaradan etkilenmekte ve zarar görmektedir.
Hamilelik esnasında ana rahmindeki bebek beslenme ihtiyaçlarını annesiyle arasında bir bağ oluşturan göbek kordonu yardımıyla sağlamaktadır ve göbek kordonu aracılığıyla anneyle bebeğin kanı sürekli olarak bir dolaşım halindedir. Doğal olarak annenin sigara içerek aldığı ve kanına karışan tüm zehirli maddeler doğrudan bebeğe de geçmektedir.
Bu noktada karbonmonoksit insan hücrelerine zarar verir ve gelişme yeteneğinin gerilemesine neden olabilir. Ayrıca kanın taşımakta olduğu oksijen miktarına da doğrudan etki eder. Kan içerisinde karbonmonoksitin artmasıyla birlikte azalan oksijen nedeniyle doğal olarak bebeğe giden oksijen miktarı azalacağı gibi diğer besin maddelerinde de azalma gözlenecektir. Bunun dışında nikotinin de insan damarlarının büzüşmesine yol açan ve kan dolaşımını yavaşlatan bir madde olduğunu göz önünde bulundurduğumuz zaman, bebeğin annesinden alması gereken kanı tam anlamıyla alamamasına ve yeterince gelişememesine yol açacaktır.
Gördüğünüz gibi sigara içen hamile bir anne adayı göz göre göre hem kendisine hem de bebeğine ne kadar çok zarar vermektedir. Eğer çevrenizde hamileyken inatla sigara içmeye devam eden tanıdıklarınız varsa lütfen onları uyarın ve farkında olmadan nelere neden olabileceğini anlatmaya çalışın.
Her ne kadar yazımızın buraya kadar olan bölümünde sigara içmenin hamilelik döneminde bebek ve anne için zararlarından az çok bahsetmiş olsak da gelin bu zararları madde madde tekrar gözler önüne serelim.
Hamileyken Sigara İçmenin Zararları:
1- 38-40 hafta aralığında gerçekleşen doğumlar zamanında gebelik olarak kabul edilmektedir. Sigara içenlerde gebelik süresi aşağı çekilebilir ve bunun sonucunda erken doğum meydana gelir.
2- Hamileyken sigara içmek bebeğin anne rahmindeyken aniden ölümüne yol açabilir. (Intrauerin Exitus)
3- Daha önce damar büzücü olarak bahsetmiş olduğumuz nikotin, hamile annelerdeki tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Anne adaylarında nikotin yüzünden yaşanabilecek bu yüksek tansiyon vakası bebeğin beslenmesini doğrudan etkilemektedir. (Hipertansiyon)
4- Doğumdan sonraki ilk 6 haftalık süreç olarak bilinen lohusalık döneminde annenin süt miktarının azalmasına veya tamamen kesilmesine neden olabilir.
5- Yine lohusalık dönemi içerisinde anne sütünün besleyici etkisinin ve anne sütü içerisinde yer alan C vitamininin azalmasına neden olabilir.
6- Hamilelik esnasında idrarda protein çıkması, vücutta aşırı ödem, tansiyon yükselmesi, görme bulanıklığı gibi durumlara yol açabilir. Gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılan bu durumda hem anne hem de bebek için hayati risk söz konusudur. (Preaklampsi)
7- Anne üzerinden bebeğe geçen kandaki oksijen miktarının ve besin maddelerinin azalmasına neden olarak bebeğin gelişimini tam olarak tamamlayamamasına veya gelişiminin geri kalmasına neden olabilir. (İntrauterin Gelişme Geriliği)
8- Doğum sırasında açılması gereken su kesesinin zamanında önce açılmasına ve bebeğin gelişimini tamamlayamadan doğum yoluna girmesine neden olabilir. (Erken Membran Rüptürü)
9- Sigara içilen gebeliklerde daha sık görülen bir durum olan Prematür adı verilen yani erken doğan bebeklerin, akciğerlerinin yeterince gelişememesi sonucu solunum yetmezliği çekmesi ölümcül sonuçlar doğurabilir. Başka bir şekilde söylememiz gerekirse doğum sonrası bebeklerde solunum sıkıntısına neden olabilir (Respiratuar Distres Sendromu)
10- Normal doğumlar sırasında bebeğin doğumunu takiben ayrılması gereken plasenta normalden daha erken ayrılabilir ve bu gibi durumlar tehlikeli boyutlarda kanamalara yol açabilir. (Dekolman Plasenta)
Gördüğünüz üzere hamilelik sırasında içilen sigaraların hem anne hemde bebek için oluşturabileceği olumsuz sonuçlar gerçekten de görmezden gelinebilecek gibi değil. Bu yüzden hiçbir anne adayının hamilelik döneminde sigara içmesine kayıtsız kalmayın ve en azından uyarmayı deneyin. Aynı şekilde hamilelik dönemine yeni girmiş bir anne adayıysanız, derhal sigarayı bırakmak için elinizden geleni yapmaya çalışın.