Cilt bakımı için kil kullanımı artık geleneksel bir yöntem haline gelmiştir. Genel olarak tüm kil çeşitlerinin ölü hücreleri uzaklaştırmak, bağ dokusunu güçlendirmek ve kan- lenf dolaşımını arttırmak gibi özellikleri bulunmaktadır. Kilin kırmızı, yeşil, mavi, gri, pembe, sarı ve beyaz gibi birçok farklı renge sahip çeşitleri vardır. Her kilin kendine özgü mineral ve aktif enzim içeriği vardır ve aslında kile kendine has rengini veren de bu içeriktir. Mineral özelliklerinden dolayı farklı cilt tipleri için faydalı olabilen kil, akne ve cilt kuruması gibi dermatolojik hastalıklar üzerindeki olumlu etkilerinden tutun da daha genç görünen bir cilde sahip olmanızı sağlayan yaşlanmayı geciktirici (anti-aging) özelliği ile de cilt sağlığımız için oldukça önemlidir. Kilin faydalarının yanında, kullanımının kolaylığı ve ekonomik olması da cilt bakımında tercih edilme sebeplerindendir.
Beyaz Kil (Kaolin)
Beyaz kil veya diğer adıyla kaolinin oldukça güçlü antibakteriyel ve detoks etkisi vardır. Beyaz kil gözeneklerde biriken toksinleri ve kirleri çıkararak cildi temizlemek için günlük olarak kullanılabilir. Bunların dışında cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan beyaz kil, cildin genç ve sağlıklı görünmesini sağlar. Düzenli olarak kullanıldığında ilerleyen zamanlarda cilt pürüzsüzleşir ve kaymak gibi görünmeye başlar.
Gri Kil (Bentonit Kili)
Yapılan araştırmalar kalsiyum bentonit kilinin sivilcelerle mücadelede oldukça etkili olan antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bentonit kil kan dolaşımının hızlanmasını sağlayarak sivilce ve döküntülerin iyileşmesine yardımcı olur. İnatçı aknelerin tedavi edilmesinde oldukça faydalı olan gri kilin haftada iki kez düzenli olarak kullanılması tavsiye edilir. Bu tedavi ilk başlarda aknelerinizi kötüleştirip, sayılarını arttırabilir. Ancak bu durum cilt altında biriken toksin maddelerin atıldığının bir göstergesidir. Tedavinize düzenli olarak devam ettiğinizde kısa zamanda iyileşme sürecine geçecektir.
Yeşil Kil
Yeşil kil demir ve magnezyum deposudur. Kile yeşil rengini veren de içeriğindeki magnezyumdur. Demir- magnezyum kombinasyonu cildin okside olmasını sağlar. Yeşil kil toksinleri uzaklaştırarak cildi saflaştırır. Ayrıca gözeneklerde biriken kirleri çıkartarak siyah nokta oluşumunu önler. Akne ve deri döküntüleri için çok faydalıdır. Cilt hücrelerinin sebum üretimini denetleyerek yağ üretimini dengeleyen yeşil kil, yağlı cilt tipine sahip olan herkesin kullanabileceği bir üründür.
Mavi Kil
Hücrelerin oksijenlenmesini sağlayan mavi kil cildi kirlerden arındırarak ışıl ışıl görünmesini sağlar. Mavi kil cilde elastikiyet kazandırır, cilt lekelenmelerini önler ve yaşlanma geciktirici özelliği bulunmaktadır. Tüm cilt tiplerinde kullanılabilir.
Sarı Kil
Çok hassas ve alerjiye yatkın cilde sahip olanlar sarı kili rahatlıkla kullanabilirler. Mineral bakımından oldukça zengin olan sarı kil, cilt hücrelerinin oksijenlenmesini sağlayarak uyarıcı ve canlandırıcı etki gösterir.
Pembe Kil
Hassas ve alerjik reaksiyona yatkın ciltleri tedavi etmek için kullanılır. Eser elementler bakımından zengin olan pembe kilin, yatıştırıcı ve onarıcı etkisi vardır. Pembe kil ciltte hafif pembe renk oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden gece yatmadan önce kullanılıp, temizlenmesi tavsiye edilmektedir.
Kırmızı Kil
Kırmızı kil özellikle normal ve kuru hassas ciltler için önerilir. Kırmızı kile rengini veren demiroksittir. İz elementler bakımından zengin olan bu kil çeşidi cildin yağ dengesini sağlayarak cilt parlamasını önler. Siyah noktalar için bire bir olan kırmızı kilin, kan dolaşımını arttırıcı özelliği de bulunmaktadır.
Tercih ettiğiniz herhangi bir kil çeşidini su içerisinde çözerek maske haline getirebilirsiniz. İsterseniz içerisine cildinizin ihtiyacına göre seçeceğiniz bitkisel yağlardan ekleyerek kil maskenizi daha da zengin hale getirebilirsiniz. Maskeyi hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta suyun damla damla kilin üzerine eklenerek kıvamın iyi ayarlanması ve sürekli karıştırarak topaklanmanın önlenmesidir.
Aynaya baktığınızda harika bir yüz ve bir çift gülen göz görmeniz dileğiyle…
Çok detaylı anlatılmış çok sağolun. Mutlaka edinilmesi gereken bir bilgi. Hangi cilt için hangi kil daha uygun çok daha net anlaşılabilir.