Çocuklarınızı Gripten Koruyun: Grip İlaçlarına Dikkat!

Çocuklarımızın kış aylarında sıklıkla yakalandıkları grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların hepsi aslında üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Temelde hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler ile kendini gösteren bu enfeksiyonlara boğaz ve baş ağrısı, ateş, halsizlik ve öksürüğün de eklendiği durumlarda oldukça kötü senaryolar da ortaya çıkabiliyor.

cocuk-grip-asisi

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına virüsler neden oluyor. Bu virüslerin de oldukça fazla türü bulunmakta ve içlerinden sadece influenza virüsüne karşı aşı ile korunma sağlanabiliyor. Diğerleri için sadece bulaşmasını engellemek adına bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerin başında da tabii ki hasta kişiyle temasın engellenmesi yer alıyor. Bunun dışında eller sık sık yıkanmalı ve gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılmalıdır.

Üst solunum yolu enfeksiyonları tüm insanlarda olduğu gibi çocuklarda ve bebeklerde de en sık görülen enfeksiyonlardandır. En fazla şikayet hastalığın ilk birkaç gününde ortaya çıkar. Büyük çocuklarda iyileşme yaklaşık bir haftada gerçekleşirken, küçük çocuklarda ve bebeklerde yaklaşık iki haftayı bulmaktadır. Eğer çocuğunuzun iyileşmesi iki haftadan fazla sürdüyse veya hastalık daha kötüye gittiyse mutlaka tekrar bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.

istahsiz-cocuk

Çocuklarda hastalık döneminde mutlaka beslenmeye ve yeterli sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Bu dönemde çocuklar iştahsız olabilirler ve yemek yemeyi reddedebilirler. Ancak sizler gerekli sabırı göstermeli ve ara ara azar azar yemek yedirmeyi denemelisiniz. Bunun dışında burun tıkanıklığı olduğu durumlarda burun damlası ya da spreyi kullanabilir, ağrı ve ateş durumlarında doktorunuzun önerdiği basit ağrı kesicilerden verebilir ve odada soğuk buhar makinesi çalıştırarak solunum yollarının nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Konuyla ilgili en önemli konu aslında neler yapabileceğimizden çok neleri kesinlikle yapmamamız gerektiği. Eczanelerde satılan öksürük , grip ve soğuk algınlığı ilaçlarının hiçbiri çocukların kullanımı için uygun değildir. Yapılan bilimsel çalışmalar bu tip ilaçların çocuklarda yeterli faydayı sağlayamadığını, bunun yanında da birçok ciddi yan etkiye yol açtığını göstermiştir. Yine yapılan çalışmalara göre 4 yaşından küçük çocuklarda bu ilaçların kullanılmasının kesinlikle yasak olduğu, 4-12 yaş arasındaki çocuklarda kullanılmak zorunda kalınan durumlarda, yan etkileri ailelere anlatılarak kısa süre ve doktor kontrolünde kullanılması gerektiği belirtilmiştir.

cocuklarda-ilac-kullanımı

Üst solunum yolunun tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Çünkü önceden de söylediğim gibi üst solunum yolu enfeksiyonları virüsler tarafından ortaya çıkartılır. Ancak antibiyotikler bakteriler üzerinde etkilidir. Ancak hastalıkla birlikte ikincil bakteriyel enfeksiyonlar da ortaya çıkarsa antibiyotik tedavisi faydalı olur. Sekonder bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkmadan kullanılan antibiyotiklerin enfeksiyonun oluşmasını engelleme gibi bir etkisi yoktur. Bu yüzden önceden antibiyotik kullanmak hiçbir işe yaramadığı gibi bu tip bir yanlış kullanım sonrasında oluşabilecek herhangi bir bakteriyel enfeksiyonun tedavisi için daha güçlü antibiyotikler kullanmak gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir