Kışa Formda Girin

Yaz mevsiminin ve tatilin sonuna geldiğimiz bu günlerde, birçok kadının ortak dertlerinin başında gelen kilo problemini ortadan kaldırarak, kışa formda girmek için neler yapabileceğimize hep birlikte göz atacağız.

Tatille birlikte göz ardı ettiğimiz beslenme alışkanlıklarımız ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan fazla kilo problemini geride bırakmak ve forma girmek için neler yapmamız gerekiyor dersiniz? Merak etmeyin sonbahar aylarını en iyi şekilde değerlendirerek kış aylarına nasıl formda girebileceğinizi maddeler halinde tek tek inceleyeceğiz ve size altın değerinde öneriler sunacağız.

Su İçmeye Özen Gösterin

su-icin

Havaların soğumasıyla birlikte azalan su tüketiminin önüne geçmeliyiz çünkü vücudumuzun her zaman suya ihtiyacı vardır ve su vücudumuzun en önemli yaşam kaynağıdır. Özellikle su tüketiminin azalmasıyla birlikte yer yer yaşayacağınız susuzluk hissini açlıkla karıştırabilirsiniz. Bu nedenle acıktığınızı hissettiğiniz zamanlarda önce bir bardak şu içmeyi deneyin ve ardından 10-15 dakika bekleyin. Eğer hala kendinizi aç hissediyorsanız ve o bastıramadığınız açlık hissi geçmediyse, işte o zaman tekrar bir şeyler yemeyi düşünün

Salataya Koyacağınız Soslara Dikkat Edin

Birçok kadının diyetinin en büyük parçasını oluşturan salataları yemek hem sağlıklı hem de az kalorili bir seçim olsa da salatanız içerisinde yer alan soslar, belki de sizin için gizli bir kalori kaynağı konumunda olabilirler.

salata-soslarina-dikkat

Bu nedenle yiyeceğiniz salataların içerisinde mutlaka birkaç farklı salata malzemesi olmasına özen gösterirken, salatalarınız için seçeceğiniz sosların az yağlı olmasına dikkat ediniz. Salatalarınız içerisinde limon, sirke ve nar ekşisi gibi soslara yer verebilirsiniz.

Meyve ve Sebze Tüketmeye Özen Gösterin

Elinizden geldiğince her gün meyve ve sebze tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Her gün yiyeceğiniz 5-7 porsiyon arasında meyve ve sebze sayesinde eğer varsa hem kabızlık probleminizi geride bırakabilir hem de vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin-mineral-antioksidan gereksinimlerinizi karşılamış olursunuz.

meyve-ve-sebze-yiyin

Her ne kadar 5-7 porsiyon meyve ve sebze, ilk duyuşta kulağa çokmuş gibi gelse de günde 2 öğünde salata, bir öğünde sebze yemeği ve gün içinde yumruk büyüklüğünde iki adet meyve yemeniz o günü kurtaracaktır.

Yumurta Yiyin

Uzun süre tokluk sağlayan bir besin maddesi olan yumurta yemeniz durumunda, vücudunuzun enerji alışını çok daha kolay bir şekilde dengeleyebilirsiniz. Bu nedenle haftada 3-4 kez yumarta tüketmenizde fayda vardır.

yumurta-yiyin

Aynı zamanda bu miktar kolestrolü yüksel olan kişiler için de gayet tüketilebilir bir miktar olduğu için ortaya herhangi bir sıkıntı çıkarmayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, yumurtayı 6-7 dk’dan fazla haşlamamak veya pişirmekte olduğunuz yumurtayı yakmamaktır. Buna dikkat ettiğiniz sürece yumurtayı isterseniz haşlayarak yiyin isterseniz de az yağlı bir menemen veya omlet yaparak tüketebilirsiniz.

Fındık, Ceviz ve Kaju Atıştırın

findik-ceviz-kaju

Omega-3 ve E vitamini yönünden zengin olan besin maddeleri arasında yer alan fındık, fıstık ve kaju yemekte fayda vardır. Gün içerisinde 10-15 adet fındık, 4-5 adet ceviz veya 10 taneye kadar kaju fıstığı yemeye çalışın. Bu sayede vücudunuzun ihtiyacı olan E vitaminini ve Omega-3’ü karşılayabilirsiniz.

Sofranızda Tam Buğday veya Çavdar Ekmeğine Yer Verin

tam-bugday-ve-cavdar-ekmegi

Kalorilerle başınızın dertte olduğunu düşünürsek, beyaz veya kepekli ekmekten uzak durmak yararınıza olacaktır. Bu ekmekler yerine tercih etmeniz gerekenler size daha az kalori aldıracak olan tam buğday ve çavdar ekmekleri olacaktır. Aynı zamanda bu ekmekler diğer ekmek ürünlerine göre içerisinde daha yüksek oranda çinko bulundurmaktadır.

Süt ve Süt Ürünlerinden Uzak Durmayın

sut-ve-sut-urunleri

Yapılan bilimsel araştırmalara göre kalsiyum, yağa yapışarak, yağın sindirime uğramadan vücuttan atılması konusunda büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle ana ve ara öğünler sırasında tüketilen süt ve süt ürünleri, vücudunuzdaki yağı sindirime sokmadan dışarı atmanız konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Yüksek Kalorili İçecekleri Hayatınızdan Çıkarın

Yoğun bir iş gününün ardından, üzerinizdeki yorgunluğu atmak için soğuk bir şeyler veya sıcak bir kahve içmek iyi gelebilir ve sanırım bu bahsettiğimiz şey birçok insanın hayatında en çok keyif aldığı ve severek yaptığı şeyler arasındadır.

yuksek-kalorili-icecekler

Hal böyle olunca bol kremalı kahveler, meyve suları ve soğuk bir kola günün yorgunluğunu atmak konusunda iyi gelebilir ama formunuzu korumak istiyorsanız tüm bu bahsedilen içeriklerden uzak durmanız gerekmektedir. Bol kremalı veya aromalı kahveler yerine süt içeriği yüksek olan filtre kahveler, meyve suları yerine sıcak veya soğuk meyve çayları, gazlı içecekler yerine de ayran gibi soğuk süt ürünleri tüketmeyi tercih etmelisiniz.

Bitki Çayı İçin

bitki-cayi

İnsan sağlığı söz konusu olunca birçok bitkinin ne kadar faydalı olduğunu ve her bitkinin kendine göre farklı hastalıklara iyi geldiğini hepimiz biliyoruz. Gün içerisinde evimizde, iş yerimizde veya komşu gezmelerinde en çok tükettiğimiz içeceklerden biri olan düz çay yerine, bitki çaylarını tercih etmeye özen gösterin. Özellikle ekinezya, adaçayı, böğürtlen, zencefil ve ıhlamur gibi bitki çaylarının bağışıklık sisteminiz için çok yararlı olduğunu unutmayın.

Meyve Suyunu Değil, Meyveyi Tercih Edin

Mümkün olduğunca günlük yaşantınızda meyve yemeye özen gösterin. Çünkü insan vücudu kendisi için gerekli olan birçok yararlı vitamini en çok yenilen meyvelerden sağlamaktadır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey meyve suları yerine meyveleri tüketmeye çalışmaktır.

meyve suyu yerine meyve

Hazır meyve suları içerdiği katkı maddeleri nedeniyle birçok tüketici tarafından zaten tercih edilmiyorken, meyveleri kendim taze taze sıkar suyunu içerim dediğiniz noktada ise meyvenin kendisini yiyerek alabileceğiniz vitamin miktarını aşağı çekmiş olacağınız gibi kalori miktarını arttıracağınızı bilmelisiniz. Bu yüzden meyve suları içmek yerine meyvelerin kendisini yemeyi tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir